Despre Drenajul limfatic

 

 

Drenajul Limfatic- Sismeul limfatic

 

Sistemul limfatic este un important sistem circulator din organism alături de circulaţia arterială şi venoasă. Format din numeroase ducte limfatice şi staţii ganglionare are rolul de a forma şi  transporta limfa bogată în detrituşuri celulare, celule moarte, toxine, agenţi bacterieni spre periferie eliminare în circulaţia venoasă, rol primordial în procesul de detoxifiere al organismului. Când circulaţia limfei este întreruptă, fie prin lipsa ductelor/ganglionilor limfatici, fie prin distrucţia acestora, rezultatul este acumularea excesivă în ţesuturile subcutanate a lichidului cu apariţia limfedemului.

 

Tratamentul medical al edemului limfatic este profilactic, medicamentos si fizioterapeutic.

Terapia profilactică se referă la toate măsurile luate împotriva agravării evolutive şi a instalării complicaţiilor. Combaterea stazei şi a infecţiei se face prin drenaj decliv postural, contenţie cu ciorapi elastici compresivi medicali, o igienă riguroasă a tegumentelor, tratament antiinfecţios precoce în cazul complicaţiilor septice. Un rol important este jucat de educaţia fiecărui pacient, având în vedere ca îngrijirea corectă a tegumentelor şi exerciţiile poziţionale reduc incidenţa edemului limfatic postchirurgical ţi radioterapic. Antibioprofilaxia are o indicaţie discutabilă, însă majoritatea o recomandă după primele 2-3 episoade de inflamaţie spontană- limfangita, apărute în decurs de un an de zile.

Tratamentul medicamentos al acestori pacienţi este “sărac”. Puţine medicamente au o oarecare acţiune asupra sistemului limfatic, fie limfokinetică, de creştere a vitezei de circulaţie limfatică, fie de detoxifiere limfatică. Actual, există pe piaţă produse farmaceutice cu efect principal de stimulare şi îmbunătăţire a funcţiei sistemului limfatic care au o eficacitate variată.

Tratamentul fizioterapeutic al limfedemului a căştigat tot mai mult teren. Este şi unicul care se mai practică pentru patologia limfatică a acestor pacienţi în cele mai multe centre specializate, fiind considerat tratamentul de bază.

Există mai multe tehnici terapeutice fizice pentru tratarea edemului limfatic, tehnici de decongestie:

 

·terapia poziţională

·terapia de compresie

·gimnastică medicală- kinetoterapie

·drenajul limfatic manual

·presoterapia- drenaj limfatic cu aparat.

 

 

Terapia poziţionă constă în drenaj postural decliv, ridicarea pe anumite perioade de timp a membrului limfedematos la 45 grade, seara şi noaptea, pentru a stimula drenajul lichidului tisular din teritoriul afectat. După reducerea dimensiunilor membrului este necesară o contenţie externă compresivă pentru păstrarea rezultatelor. Aceasta terapie este indicată singură doar edemelor limfatice recente, moi, cu ţesuturi nemodificate fibromatos şi fără complicaţii.

Terapia compresivă este utilizată pentru reducerea volumului membrului edemaţiat şi pentru păstrarea dimensiunilor reduse în urma aplicării diverselor mijloace fizioterapeutice. Compresia poate să fie fixă sau elastică. În contenţia fixă presiunea exercitată în repaus pe membrul bandajat este nulă. În timpul efortului sau în ortostatism nu se permite creşterea volumului membrului, iar contracţia musculaturii prin comprimarea ţesuturilor asigură drenarea excesului lichidian.

Contenţia elastică se poate realiza cu banbaje sau ciorapi elastici medicali, în care presiunea exercitată este maximă la nivelul extremităţilor, periferie şi scade progresiv către proximal. Nu vindecă edemul limfatic, dar reduce acumularea lichidiană şi determină o ameliorare semnificativă a simptomatologiei. Se foloseşte mai ales pentru menţinerea rezultatelor obţinute prin alte metode terapeutice.

Drenajul limfatic manual - DLM este un masaj special folosit atât în domeniul cosmeticii dar şi pentru tratarea limfedemului, având ca efect eliminarea excesului de lichid reţinut în ţesuturi edemaţiate. În funcţie de patologie există tehnici diferite, atât în scop cosmetic, cât şi terapeutic.

În limfedem, care este caracterizat printr-un edem bogat în proteine, drenajul limfatic manual este unul din elementele de bază ale terapiei. Scopul acestuia este scăderea dimensiunilor membrului respectiv, întărzierea apariţiei sclerozei şi complicaţiilor degenerative,scăderea incidenţelor episoadelor limfangitice, restaurarea funcţiei şi esteticii membrului afectat.

Indicaţiile DLM sunt diverse: de la tumefieri uşoare ce însoţesc infecţii ale tegumentului- celulită, până la limfedemele avansate primare sau secundare, postmastectomie, post chirurgicală a cancerelor din sfera pelvină, posttraumatice. Se mai indică şi pacienţilor care prezintă flebolimfedem, în patologia traumatică- entorse, fracturi cu edem important, în patologia reumatismală- periartrite, gonartroze, sau pentru a ameliora mobilitatea, supleţea şi estetica unei cicatrici.

Contraindicaţiile DLM sunt rare dar trebuie respectate cu stricteţe: edemul limfatic de origine cardiacă pentru a nu suprasolicita cordul şi aşa insuficient, afecţiuni imflamatorii infecţioase- limfangita, erizipelul, pentru a nu disemina agenţii patogeni in tot organismul, neoplasme evolutive netratate şi tumori maligne agresive pentru a nu favoriza răspândirea celulelor tumorale pe cale limfatica.
Tehnica DLM este o tehnica de reeducare vasculara complet standardizată.

Principiul tehnicii se bazează pe stimularea drenajului limfatic printr-o succesiune de manevre circulatorii de masaj blând, sub forma unor atingeri uşoare, complet nedureroase.

Durata unei terapii de drenaj manual depinde de stadiul edemului, iar tratamentul trebuie urmat de 3-4 ori pe săptămână minim două luni de zile pentru a avea rezultat. Şedinţele durează între 20 şi 45 de minute. Este insuficient ca singura masură terapeutică. Pentru menţinerea rezultatelor sale pacientul trebuie să beneficieze de o terapie compresivă bine adaptată şi de un program fizic adecvat.

Presoterapia mecanică- prin presiune reprezintă compresia şi masajul limfatic efectuate cu ajutorul unor dispozitive mecanice. Este o tehnică apropiată de drenajul limfatic manual şi constă în aplicarea unor presiuni variabile asupra membrului limfedematos.

Există un aparat special pentru drenaj limfatim LYMPHASTIM , care utilizează o “cizmă”/ manşon pneumatic ce exercită un efect de creştere a fluxului limfatic, de redirecţionare  a limfei spre rădăcina membrului afectat, având un efect de accelerare  şi a fluxului venos.

Indicaţiile drenajului limfatic cu aparatul LYMPHASTIM:

1. FRUMUSEȚE / ESTETICĂ / ÎNTREȚINERECORPORALĂ

 CELULITA

 DETOXIFIERE

SINDROMUL PICIOARELOR GRELE

 ÎMBUNĂTĂȚIREA TROFICITĂȚII PIELII

 LIPOEDEMUL

 ÎNGRIJIRE POST-LIPOSUCȚIE

 RECONVALESCENȚA

 REGENERAREA

 TENALGIA MEMBRELOR INFERIOARE/ SUPERIOARE

 PREVENIREA VARICELOR VENOASE

 

2. RECUPERARE MEDICALĂ

 ACROCIANOZA MEMBRELOR INFERIOARE/ SUPERIOARE

 SINDROMUL ALGODISTROFIC AL MEMBRELOR INFERIOARE/ SUPERIOARE

 ARTROZA MEMBRELOR INFERIOARE/ SUPERIOARE

 SINDROMUL TUNELULUI CARPIAN LA NIVELUL MEMBRELOR   SUPERIOARE

 ANGIOPATIA DIABETICĂ

 GUTA, POLIARTRITA

 EDEMUL CRONIC

 ISCHEMIA MEMBRELOR INFERIOARE

 NEUROPATIA, NEVRALGIA

 OBEZITATEA LA NIVELUL MEMBRELOR INFERIOARE/ SUPERIOARE

 ONCOLOGIE

 RECUPERAREA POST-TRAUMATICĂ LA NIVELUL MEMBRELOR INFERIOARE/ SUPERIOARE

SINDROMUL RAYNAUD LA NIVELUL MEMBRELOR SUPERIOARE

 AFECȚIUNI TROFICE ALE PIELII LA NIVELUL MEMBRELOR INFERIOARE/ SUPERIOARE

 

 

 INSUFICIENȚA VENOASĂ

Contraindicatiile presoterapiei mecanice sunt reprezentate de insuficienta cardiaca, pentru a nu incarca lichidian suplimentar cordul, complicatiile infectioase pentru a nu disemina infectia in tot corpul si de natura vasculara -tromboze venoase pentru a nu favoriza prin presiunea crescuta embolizarea, ulcere vasculare suprainfectate pentru a nu raspandi in organism agentii patogeni, tehnica fiind limitata si datorita durerii.

 

Avantajele drenajului limfatic cu aparat:

-    efectul terapeutic, antiedematos cu reducerea în dimensiune a membrului limfedematos
-    atenuarea senzaţiei de picioare grele
-    efectul imunizant şi de întărire a sistemului imunitar
-    efectul relaxant
-    efectul de remodelare corporală
-    efectul detoxifiant.

Tehnica presoterapiei mecanice nu acţionează asupra macromoleculelor proteice şi de aceea este mai utilă edemelor cu componenţa predominant lichidiană, realizând mai mult o deplasare, redirecţionarea a edemului spre rădăcina membrului, decât o resorbţie a acestuia.  Rezultatele presoterapiei sunt asigurate de un drenaj manual adecvat şi menţinute prin mijloace compresive elastice.

Drenajul limfatic  se face în şedinţe de 2-3 ori pe săptămână şi în cure care se repetă la un anumit interval de timp în funcţie de stadiul edemului limfatic şi evoluţia sub tratament. 

Doresc programare la consultaţie şi la tratament online : www.aquastarmedica.com